Over de nieuwe definitie van C

CNV Connectief

Een vakbond, dat is toch iets van vroeger? Mensen met een megafoon op de barricaden? Toegegeven, het Christelijk Nationaal Vakverbond kent een geschiedenis die teruggaat tot 13 mei 1909, maar de belangenbehartiging van arbeidsrechten is een tijdloos fenomeen. Wat wél veranderd is in de loop der jaren, is onze perceptie op het begrip Collectiviteit. Samen met CNV Connectief gingen wij op zoek naar een nieuwe invulling voor de letter C en kwamen daarbij uit bij die andere C.

CNV - Positionering

In een andere opstelling

“Spelen we 5-3-2? Maar we hebben toch altijd 4-3-3 gespeeld. Dat is traditie!” De beleving in de sportwereld en de werkende maatschappij liggen niet zelden best dicht bij elkaar. Net zoals het voor veel Oranje-fans een cultuurshock was om in een ander systeem op het EK aan te treden, was het voor sommige vakbondsleden best even wennen om anders positie te kiezen. Toch kiest CNV Connectief richting de toekomst bewust voor een andere rol. Waar de vakbond van oudsher pal voor haar leden en werkend Nederland stond, wil CNV Connectief nu vooral naast je staan. Als inspiratiebron, als kennisdeler en als infranetwerk voor een toffe collega-community.

CNV - Positionering

Wij hartje
de C

Welke plek neemt de C binnen CNV in richting de toekomst? In het verleden was deze letter toch voornaam genoeg om vooraan te zetten. Maar het woordje christelijk heeft in de loop der tijd wellicht voor sommigen een stoffig imago gekregen en werd daarom het liefst maar een beetje weggemoffeld. Wie echter verder durft te kijken, vindt in de C juist de inspiratie voor later. Want, in de C vinden we het betekenisvolle werk, de verbinding en de verantwoordelijkheid. Vanuit dit oogpunt komt de C eigenlijk recht uit het hart, wat je geloof ook is. En vormt het de basis voor die andere C, het collectief.

CNV - Kernwaarden

Het mooie midden

De samenleving - en in het bijzonder de arbeidsmarkt - kan ook wel een beetje C gebruiken, vonden wij. Want, deze arbeidsmarkt is volop in transitie. Van oud werk naar nieuw werk. Van oude zingeving naar nieuwe zingeving. Na de jarenlange hoofdrol voor de ‘Ik’, kwamen we er juist in het afgelopen jaar steeds meer achter dat ‘Ik’ niet kan zijn zonder ‘Jij’. Met de ontdekking van het nieuwe ‘Wij’ ligt de weg open voor een nieuwe invulling van de waarden van de vakbond. Een ‘Wij’ die voorbijgaat aan de uiterste einden van de polarisatie en die het mooie midden omarmt. De plek waar de grote meerderheid het beste wil voor iedere situatie. Niet alleen voor zichzelf, maar ook voor de ander.

CNV - Kernwaarden

De eretitel Essentieel

Soms wordt je gedachtegang bekrachtigd door de ontwikkelingen in de praktijk. Dit gebeurde ook met onze C in 2020. En met de mensen die zich daardoor vertegenwoordigd voelden. CNV Connectief is de belangenbehartiger van professionals in de zorg, het onderwijs en overheids- en publieksdiensten. 2020 werd door Corona het jaar waarin zij een herdefinitie van hun beroep zagen ontstaan. Met als bekroning een eretitel: Essentieel. De daadkracht, de verantwoordelijkheid en het betekenisvolle bijdrage aan de maatschappij van het essentiële beroep, vinden we terug in de belofte van de C.

CNV - Opnieuw op weg

De reis van een werkleven

Met de herdefinitie van de C in de bagage kon de nieuwe reis van CNV Connectief beginnen. Een reis waarbij de vakbond leden introduceert aan nieuwe dingen, waarbij ze soms gids is en soms reisgenoot. Waarbij er samen nieuwe routes worden uitgestippeld als de oude spaak lopen. Waarbij je je mag verwonderen en verbazen. En waarbij de reis – mede door het prettige gezelschap – meer is dan alleen de route naar een bestemming.

CNV - Naast je

Als het hoofd zegt: ‘Ik moet het nog zien’… grijpt het hart zijn kans

Kenmerk van mensen die geloven

Benieuwd hoe wij met CNV werkten aan hun online platform?

Lees meer