Planetproof in de praktijk

Alfa-college

Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Dit gezegde is al zo oud als de weg naar Rome, maar brengt tegelijkertijd met iedere nieuwe generatie weer een eigen dynamiek en dimensie met zich mee. Bij het Alfa-college – onderwijsinstituut voor praktijkonderwijs - was de verbouwing van hun school aanleiding om een fresh take op de toekomst te formuleren en in de praktijk te brengen. De circulaire gedachtegang op hun nieuwe school vormde het uitgangspunt voor de visie Planetproof in de praktijk.

Alfa-college - Icon

We can be circular heroes

Het schoolgebouw van het Alfa-college – dat zijn oorsprong kent in de jaren zestig - was dringend aan een update toe. Het miste de uitstraling die past bij modern onderwijs en de aanwezige faciliteiten waren gedateerd en verspillend. Een nieuw schoolgebouw moest klaar zijn voor een maatschappij die aan de vooravond staat van een energietransitie. Dit vroeg om een andere manier van denken. In de architect Thomas Rau die bekend staat om zijn visie op duurzaamheid, vond het Alfa-college een inspirator. Tijdens een lezing van hem in 2015 sloeg de vonk over: Het nieuwe Alfa-college moest het opleidingsinstituut voor de circulaire economie gaan worden.

Alfa-college - Planetproof in de praktijk
Alfa-college - Uitingen

De betekenis van werk

Wist jij dat ruim driekwart van alle jongeren, afgezien van een goed salaris, werk met betekenis het allerbelangrijkste vindt in een baan? Jongeren willen een bijdrage leveren aan een betere wereld. Werk doen dat ertoe doet. In de visie van het Alfa-college kwam dit onderwerp dan ook centraal te staan. Niet alleen door duurzaamheid te vertalen naar klimaat, maar ook naar vitaliteit. In een wereld waar technologische ontwikkelingen elkaar steeds sneller opvolgen zijn doeners en makers nooit uitgeleerd. Die voortdurende behoefte aan nieuwe kennis, vraagt om mensen die gezond zijn van lichaam en geest.

Alfa-college - Open dag

De generatie van de verschilmaker

Zorgmedewerkers, techneuten, koks, IT-ers en mensen die willen werken in de bouw of de transportsector... Het zijn zomaar een aantal voorbeelden van beroepen waar in de komende jaren veel vraag naar is. De makers van morgen, de motor voor de circulaire economie. Bij het Alfa-college maken ze daarom werk van groene ideeën. Ze geven handen en voeten aan een betere wereld. Een wereld waarin mens en milieu centraal staan. Zij aan zij. Vandaag leiden ze de mensen op die morgen het verschil kunnen maken.

Alfa-college - Uitingen