Rijker dan je hoofd aankan

Niemand weet hoe creativiteit precies werkt. Hoe de magie die er inzit en die je overkomt, een hart doet opspringen en een glimlach tevoorschijn tovert. En waarom het maar aan een paar mensen kleeft.

Zij doen iets met situaties, materie en vooral mensen wat het bijzonder maakt en nieuwe dingen teweegbrengt. Maar, er is geen formule en geen zekerheid voor een herhaling. Gelukkig maakt dat het een niet te vertrouwen businessmodel. Daarom blijven we heerlijk op zoek naar iets anders en meer. Achteraf zijn er zeker vormen van wiskunde in te ontdekken (die leg je dan ook maar uit aan het publiek wat er rationeel in wil blijven staan). Maar vooraf en tijdens het proces is het vooral giskunde, een ’niet-wetenschap’. Dwalen, de weg kwijtraken, donker, onzeker en maagdelijk wit en pijnlijk leeg.

De hunkering om ervan af te zijn en te ontsnappen aan die gevoelens is tegelijk heel wonderlijk de flow en de beweging van de oplossing. Of nou ja, oplossing? Als je het goed hebt gedaan, heb je geen puzzel opgelost, maar heb je potentie geboden. Rijker dan je eigen hoofd aankan. Het is fijn en vooral voor de bedenker, de magiër een grote opluchting als degenen die er bij zijn betrokken daardoor vanzelf instappen. Dan is hij of zij ook niet meer alleen. En daar begint: samen

Wordt het niet eens tijd om in deze tijd vol veranderingen, vol ‘niet-wetenschap’ te luisteren naar mensen die vaker op die plekken van onzekerheid zijn geweest? Die daardoor ook thema’s aankunnen die groter zijn dan zichzelf? Die niet moedeloos worden van allerlei vormen van giskunde, maar het zien als het voorportaal naar nieuw potentieel?

Zolang de wereld deze mensen blijft zien als de man/vrouw vol trucjes en denken dat ze over de door hen zelf gecreëerde ellende, met een beetje sterrenstof alles mooi kunnen toedekken, wordt het nooit wat. Laat je daartoe ook niet verleiden. Het is meer en jij bent meer waard dan dat.

Als het mag gaan over ons bestaan, over onszelf, over jou en mij, over samen, zijn we hoopvol.