Niets anders dan anders

Onderscheidend zijn, wie wil dat nou niet? Maar ‘willen’ alleen is zelf niet echt een optie meer. Je moet je wel onderscheiden als je nog op wil vallen tussen al het reclamegeweld dat zich elke dag over ons heen stort.

Waarom lijken dan zo veel merken als twee druppels water op elkaar? Als jouw product zich in een marktsegment bevindt die volledig verzadigd is, zijn er eigenlijk maar twee keuzes die je kan maken om nog op te vallen. Zo hard innoveren dat je al je concurrenten achter je laat of je zo positioneren dat je niet meer in dezelfde categorie past. Over innovatie is al zoveel geschreven dat dit ondertussen ook een verzadigde markt wordt, dus laten we eens kijken naar de tweede optie.

Een andere druppel

In januari 2019 kwam er een nieuw watermerk op de markt. Als je de ingrediënten op de verpakking zou lezen, bevat het niets bijzonders. Alleen 100% puur water uit Oostenrijk. Niks vreemds aan toch? Dit is echter de enige overeenkomst die dit water heeft met de voornamelijk in doorzichtig plastic verpakte blauwe flesjes bronwater. O nee, niet de standaard blauwe fles voor dit merk, maar een aluminium 500ml blik die eerder een stevige I.P.A. zou bevatten dan een Oostenrijks watertje. De naam op dit blik? Liquid Death.

Ook de marketing die het merk voert lijkt in de verste verte niet op de reclames die we gewend zijn van watermerken. Met hun heavy metal/punk rock uiterlijk drijven ze op controversie en maken over de top reclames die ze heel slim verspreiden via TikTok en Instagram. Het merk is het geesteskind van Mike Cessario die hiervoor werkte als creative director bij Netflix. En dat zie je. Zijn aanpak heeft ervoor gezorgd dat het merk in twee jaar tijd een ware cultstatus heeft bereikt en nu te vinden is in honderden supermarkten.

Zo zie je dat als je het anders zijn volledig omarmt kan, niets anders zijn dan anders, genoeg kan zijn.