Merk of bedrijf?
De denkbeeldige lijn die een bedrijf over moet gaan om een merk te worden is niet duidelijk bepaald.
Niet gek aangezien merken gebouwd worden vanuit emoties - het onderbuikgevoel - en bedrijven op papier gedefinieerd worden bij de KvK. Dat laatste is dus veel concreter en tastbaarder en voelt daardoor ook echter. Vraag je je wel eens af of je echt een merk bent? Lees hier een denkwijze om daarachter te komen.
Mens en merk
Merken doen wat met ons. Ze zijn een vorm waarmee we ons kunnen uitdrukken in de wereld. We sluiten ons aan bij de tribes die rondom merken ontstaan en laten zien wie wij zijn door hun producten en diensten te gebruiken. De moderne urban mens kan niet meer zonder zijn of haar merken om te laten zien wat voor hun belangrijk is en waar zij in het leven voor staan. Niet dat we een merk niet van het ene op het andere moment kunnen laten vallen. De keuze is reuze, dus op het moment dat een merk in onze ogen een misstap begaat, switchen we sneller van merk dan een millenial van job.
Love it or hate it
Aan de andere kant zien we dat de merken die boven het maaiveld uitgroeien een polariserend effect hebben. Je houdt van ze of je haat ze. Een beetje sterke bewoording misschien, maar kijk eens naar een Apple die een nieuw beeldschermsteun uitbrengt en daar €1000,- voor durft te vragen. Koren op de molen voor eenieder die zich niet aangetrokken voelt tot dit merk. Aan andere kant staan hun fans die op de bres springen om de keuze te verdedigen. Niemand die aan hun merk mag afkraken.
Personificatie
Bij een merk gaat het niet over wat je precies doet. Merken kunnen morgen compleet wat anders gaan doen en dan weten we nog steeds precies wat ze belangrijk vinden en waar ze voor staan. Zo zijn ze net als mensen. Je kan een andere baan gaan uitoefenen in een compleet andere sector, maar wie jij als persoon bent en wat belangrijk voor jou is blijft ongeveer hetzelfde. Deze personificatie van bedrijven zorgt ervoor dat ook van merken verwachten dat ze een actieve rol spelen in onze maatschappij. Als merk kan je niet stil blijven op het gebied van maatschappelijke kwesties, we verwachten van onze merken dat ze kleur bekennen. Hierdoor wordt onze band met een merk sterker en zoals zij ons verdedigen en ons leven beter maken staan wij ook op als hun iets bedreigt.
Overnachten bij Nike
Probeer dit gedachtenspel eens: Stel je voor dat Nike morgen een hotel zou openen. Hoe zou dit er dan uitzien? Je kan hier waarschijnlijk een goed beeld bij vormen hoe het eruit ziet als je de lobby binnenwandelt. Probeer dit nu eens met je eigen merk? Lukt dat? Tenzij je al een hotel hebt zal er waarschijnlijk niet zo’n sterk beeld ontstaan als bij het Nike Hotel. Dit komt, omdat Nike heeft veel tijd heeft geïnvesteerd in het cultiveren van een sterk merk en actief een relatie onderhoudt met hun fans. Dit gedachtenspel wordt nog veel interessanter als je het samen doet met een werknemer of klant. Luister eens goed naar wat ze zeggen. Is dit ook hoe jij je merk omschrijft? Het doel van dit gedachtenspel is om van je gebaande paden te dwalen en te ontdekken wie je echt bent. Even helemaal uit je comfort zone en opnieuw naar je merk kijken.
Waar kwam jij terecht? Wij horen het graag!