Het verschil tussen CMYK, PMS en RGB

We horen het vaak: “Waarom wijken de kleuren op mijn beeldscherm zoveel af van het drukwerk?” Het is dus hoogtijd dat we hier duidelijkheid over scheppen! Want juist omdat de kleuren afwijken, is het van belang om de verschillen te weten.

In het kort de basiskennis. Er zijn verschillende kleurmodellen, o.a. RGB, CMYK en PMS, die ieder afzonderlijk gebruikt worden voor een on-en/of offline middel. Per middel is het belangrijk om te weten welk kleurmodel jouw boodschap op de juiste en meest correcte manier overbrengt. Je hebt immers niet voor niets nagedacht over jouw uitingsvormen. Je wil dat deze uitingsvormen jouw doelgroep ook op een goede manier bereiken.

RGB en CMYK

RGB (red, green, blue) en CMYK (cyaan, magenta, yellow en key (black) zijn de twee voornaamste kleurmodellen waarmee kleur gemaakt of samengesteld kan worden.

RGB is het kleurmodel dat je vooral tegenkomt op beeldschermen. Wanneer je bijvoorbeeld een logo op facebook plaatst, is het belangrijk dat dit logo in PMS kleuren is gemaakt. Zo behoud je de exacte kleuren en krijg je geen vertekend beeld. De basis van RGB is kleurloos (zwart). Aan deze basis wordt licht toegevoegd. Hierbij kunnen de verschillende kleuren een andere intensiteit hebben om de juiste kleur wordt weer te geven.

CMYK is het kleurmodel dat wordt gebruikt voor drukwerk en print. CMYK wordt ook wel vierkleurendruk of full colour genoemd. De basis van CMYK bestaat uit alle kleuren van het kleurenspectrum. Omdat de kleuren cyaan, magenta en yellow samen hoogstens tot heel donkerbruin komen, wordt als vierde kleur zwarte inkt toegevoegd.

Je zou dus kunnen zeggen dat beide kleurmodellen verschillende kleuren ‘nabootsen’ door de kleuren te combineren. Maar, dit doen vanuit een andere basis: een zwart (uitgeschakeld) scherm of wit papier. Beide zijn geoptimaliseerd voor andere doeleinden.

PMS

De kleurcoderingen van PMS-kleuren zijn opgesteld door het bedrijf Pantone. Het bedrijf heeft tot nu toe ruim 1100 kleuren gedefinieerd, elk met eigen unieke nummer (PMS 205). Omdat drukkers of andere producenten beschikken over de Patone kleurenwaaier kan er gegarandeerd worden dat een kleur overal ter wereld exact gelijk is. Omdat er een beperkt aantal PMS kleuren bestaan is het soms lastig om de CMYK of RGB waarden om te zetten in PMS. Zo kan het dus zijn dat je niet precies dezelfde kleur krijgt wanneer je het overzet vanuit andere kleurmodellen.

Wat is nou precies het verschil?

  • RGB kleuren worden gemaakt met licht / CMYK Kleuren worden gemaakt met kleurpigmenten;
  • RGB wordt gemaakt uit drie kleuren licht / CMKY wordt opgebouwd uit vier kleuren pigmenten;
  • RGB gebruikt en zie je op beeldschermen / CMYK wordt gebruikt op papier of ander drukwerk;
  • met RGB maak je maximaal 16.777.216 verschillende kleuren / Voor CMYK is het precieze aantal eigenlijk niet uit te rekenen;

Natuurlijk houden we hier bij FIZZ automatisch rekening mee zodat jouw product volledig tot zijn recht komt op het beoogde middel. Wil je eens dieper in gaan op dit onderwerp? Bel ons gerust!