Wat is logistiek?

Heb je je wel eens afgevraagd hoe de door jou bestelde online artikelen op jouw deurmat belanden? Er gaat hier een logistiek netwerk achter schuil, dat draait als een geoliede machine.

In 2018 werd 1,71 miljard ton goederen vanuit, naar en in Nederland vervoerd. Zestig procent daarvan had een buitenlandse herkomst of bestemming (bron: CBS). Deze duizelingwekkende hoeveelheid goederen werden dus getransporteerd en het transport ‘an sich’ maakt deel uit van de logistieke keten, ook wel ‘supply chain’ genoemd. Maar wat is logistiek, en wat komt er allemaal bij kijken?

Logistiek is meer dan alleen het transport van de ene naar de andere plek. Er zijn vele definities te vinden maar kort gezegd komt het erop neer dat logistiek een verzamelterm is voor alles wat komt kijken bij het organiseren, plannen, besturen en uitvoeren van een stroom aan goederen vanaf de eerste tot de laatste fase. Wil je weten welke begrippen er zoal gebruikt worden, dan kun je in deze lijst een rondneuzen. Altijd handig voor een spreekbeurt….

Welke vormen van transport zijn er?

Om goederen van A naar B te krijgen wordt gebruik gemaakt van weg, water, spoor en lucht. Als je deze combineert, dan spreek je over multimodaal transport. Maakt het niet uit hoe goederen getransporteerd worden zolang ze maar op plaats van bestemming komen, dan heet het synchromodaal vervoer. Wat zijn de voordelen van deze transportmethoden?

Tranport over water

Bedrijven willen steeds duurzamer en efficiënter ondernemen. De afgelopen jaren zijn er in de transport veel ontwikkelingen geweest. Een van deze ontwikkelingen is de uitbreidingen van vervoer over water. Steeds meer bedrijven zien de voordelen van transport over water. Via de binnenvaart is het mogelijk grote hoeveelheid goederen tegen lage kosten en met een lage CO2-uitstoot per ton te vervoeren. Het is hierdoor niet alleen een duurzamere manier van transport, maar ook een betrouwbare en flexibele manier. Het is een goed alternatief voor de toenemende files en de daarmee gepaarde kosten.

Wegtransport

Vervoer over wegen is onmisbaar in de transportwereld. Wegvervoer is flexibel en snel, omdat bijna elke bestemming bereikt kan worden met een vrachtwagen. Het is ideaal voor kortere afstanden. Vaak bestaat het begin- en/of eindtraject uit wegtransport. Dat laatste wordt in het ‘vak’ ‘the last mile’ genoemd. Dat deel staat nogal onder druk omdat het hier vaak om stadslogistiek gaat. En we hebben allemaal wel eens moeten wachten achter een geparkeerde vrachtwagen in een binnenstad. Steden met grachten in de stad, zoals Amsterdam, onderzoeken dan ook de mogelijkheden om die ‘last mile’ over water te laten plaatsvinden.

Luchttransport

Het transport door de lucht neemt in omvang sterk toe. Dit is vooral te danken aan de snelheid van deze transportvorm. Bedrijven zijn er immers mee gediend dat hun exportzending snel op de plaats van bestemming arriveert. Kenmerkend voor de luchtvaart is, naast de snelheid, de hoge frequentie en nauwelijks geografische beperkingen. Per vliegtuig kunnen kwalitatief hoogwaardige goederen en seizoensgoederen veilig en snel worden vervoerd.

Spoor

Het spoor biedt een van de duurzaamste manieren voor goederenvervoer. Ten opzichte van het vervoer over water, dat ook als zeer duurzaam beschouwd wordt, is vervoer over spoor sneller. Containers, stukgoederen, droge bulk en chemische producten kunnen uitstekend getransporteerd worden via het spoor. Belangrijkste ontwikkelingen bij deze vervoersvorm is de nieuwe Zijde route die de Chinezen aanleggen, en de roep om een snellere verbinding van de Randstad met Noord Duitsland en van daaruit de Baltische staten; de zogenaamde Noordoost Corridor.