Hoe slim is logistiek?

In de sector Logistiek en Transport is innovatie een cruciale voorwaarde om succesvol te blijven. Hoe innovatief is de sector?

Een bekende term die je misschien weleens voorbij hoort komen is ‘smart logistics’; het slimmer en beter organiseren van goederenstromen. Wat het dan ‘smart’ maakt, is het slimmer vervoeren van goederen of om het uitwisselen van logistieke en mobiliteitsdata. Dus automatisering gecombineerd met het koppelen van apparaten en machines die gegevens uitwisselen – denk aan ‘Internet of Things’ – en zodoende informatie leveren waardoor efficiënter gewerkt kan worden.

Maar ook het slimmer vervoeren valt onder smart logistics. Waar steeds meer steden en lokale overheden maatregelen genomen hebben tegen de overmatige uitstoot van CO2, is dit ook een steeds grotere uitdaging voor logistieke vervoersbedrijven. Hun grote vrachtwagens in stedelijke centra vormen een steeds groter groeiende bron van opstopping en overlast. De oplossing daarvoor ligt in het creëren van grote distributiehubs aan de rand van steden waar goederen geleverd worden en van daaruit met zuinigere, vaak elektrische voertuigen het stadscentrum vervoerd worden.

Verder in de toekomst zullen drones vaker ingezet worden en, zo luiden de voorspellingen, zal het zogenaamde ‘truck platooning’ zijn intrede gaan doen.